Gevaren van stoffen
Veel stoffen kunnen geen kwaad, maar er zijn ook veel stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen of de omgeving. Er zijn verschillende manieren waarop een stof gevaarlijk kan zijn. Om je daarvoor te waarschuwen zijn producenten verplicht om gevarensymbolen op hun producten te zetten. Hieraan kun je zien wat voor soort gevaar er is bij het gebruik van of de opslag van de stof. In dit hoofdstuk leer je de betekenis van deze gevarensymbolen.

Bijtend
Hierop staat een reageerbuis afgebeeld waarbij de stof een reactie kan veroorzaken. Dit symbool staat voor bijtende of corrosieve stoffen. De stof is bijtend en kan ernstige brandwonden en oogletsel veroorzaken. Het product kan ook bijtend zijn voor metalen. Voorbeeld van een bijtende stof is gootsteenontstopper.

Ontvlambaar
Het vlammetje laat je weten dat je te maken hebt met een (licht) ontvlambare stof. Ontvlambaar betekent dat middelen makkelijk ontbranden als er vuur of iets heets in de buurt komt, zoals een lucifer, sigaret of vonk. Het kan hier gaan om brandbare gassen, aerosolen, vloeistoffen en vaste stoffen. Voorbeelden van licht ontvlambare stoffen zijn spiritus, aceton en spuitbussen met verf.

Giftig
Dit symbool wijst je erop dat de stoffen giftig en gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Inademen, contact met de huid of inslikken kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Zelfs met dodelijke afloop tot gevolg. Extra goed opletten dus bij het gebruik van producten met dit symbool. Voorbeelden van giftige stoffen zijn antivries en ontdooiingsmiddelen.

Irriterend / schadelijk
Irriterende of schadelijke stoffen. Deze stoffen zijn vaak minder gevaarlijk, maar daarom nog niet minder vervelend. Stoffen met dit symbool kunnen irriterend of schadelijk zijn voor je huid en ogen of bij inslikken of inademen. De betekenis kan per product verschillen:
- Veroorzaakt acute vergiftiging
- Veroorzaakt overgevoeligheid van de huid en huid- en oogirritatie
- Irriterend voor de luchtwegen
- Verdovend, veroorzaakt slaperigheid of duizeligheid
- Gevaarlijk voor de ozonlaag
In het veiligheidsblad en op het etiket van het betreffende product staat precies vermeld welke reacties het product kan veroorzaken. Voorbeelden van irriterende of schadelijke stoffen zijn afwasmiddel en vaatwasmachinetabletten.

Oxiderend
Dit symbool heeft ook een vlam, maar dan op een ronde tank. Hiermee geeft het symbool aan dat deze stoffen oxiderend zijn: ze reageren heel makkelijk met zuurstof. Dit is een chemisch proces. Stoffen met dit symbool kunnen brand of ontploffing veroorzaken of versnellen. Dit kan ook voorkomen als deze stoffen in aanraking komen met bepaalde andere stoffen. Voorbeelden van oxiderende stoffen zijn zuurstofgas en chloorgas.

Milieugevaarlijk
Stoffen met dit symbool zijn slecht voor het milieu. Ze kunnen schade toebrengen aan planten en dieren. Voorbeelden van milieugevaarlijke stoffen zijn gewasbeschermingsmiddelen.

Gezondheidsgevaarlijk (lange termijn)
Dit symbool geeft aan dat de stof gevaarlijk is voor je gezondheid. Dat kan ook pas op langere termijn zichtbaar worden. Dit kan door inademen, inslikken of door contact met de huid. De stof is bijvoorbeeld:
- Kankerverwekkend
- Beïnvloedt vruchtbaarheid en het ongeboren kind
- Veroorzaakt verandering in erfelijk materiaal
- Is een inhalatie-allergeen en kan bij inademing allergie, astma of ademhalingsproblemen veroorzaken
- Giftig voor bepaalde organen
- Inhaleringsgevaar, kan dodelijk of schadelijk zijn bij inademen of inslikken
Ook hier geldt weer dat er meerdere betekenissen zijn die per product verschillen. Voorbeeld van een gezondheidsgevaarlijke stof is verfverdunner.

Explosief
Stoffen die kunnen ontploffen. Dit kan gebeuren als er warmte of vuur bij de stoffen komt, maar ook door wrijving of door een harde klap op of tegen de stof. Voorbeeld van een explosieve stof is de springstof TNT.

Gassen onder druk
Dit symbool wijst je erop dat je te maken hebt met een verpakking waarin gassen zitten die onder druk staan. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden voor gevaar.
- Gas onder druk dat kan ontploffen bij verhitting
- Gekoeld gas dat brandwonden of letsel kan veroorzaken door extreme kou
- Opgeloste gassen
Voorbeelden van gassen onder druk zijn flessen met zuurstofgas.
Material Safety Data Sheet
Elk mogelijk gevaarlijk product heeft een veiligheidsinformatieblad, wat bekend staat onder de naam MSDS (Material Safety Data Sheet). Hierin staan eigenschappen van de stof zoals de geur, kleur, fase bij kamertemperatuur, kookpunt en de dichtheid. Ook staan hierin de gevaarsymbolen van de stof, de gevarenaanduidingen en de veiligheidsaanbevelingen. Hieronder zie je een gedeelte van het veiligheidsinformatieblad van de stof terpentine. Zowel de gevarenaanduidingen als de veiligheidsaanbevelingen zijn voorzien van codes. De letter “H” staat voor “Hazard” (= gevaar), waarmee de gevaren van de stof worden aangegeven. De letter “P” voor “Precaution” (= voorzorg), waarmee wordt aangegeven hoe je met de stof om moet gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb